Binarne opcije – Vodič za početnike

by Admin

Tržište binarne industrije predstavlja nemilosrdno okruženje, pogotovo za početnike. Sa toliko aspekata, strategija i rizika koja treba uzetu u obzir, neophodno je dobro poznavanje binarnih opcija.

Ulazak na tržište binarnih opcija početnicima može predstavljti pravu noćnu moru. Kod binarnih opcija imate samo dve mogućnosti na koje možete da se kladite, a to su UP i DOWN opcije. Ovo praktično znači da su šanse za dobitak 50-50. Ovo predstavlja dobru startnu poziciju za sve početnike.

Vodič za početnike – Prednosti

Velike su šanse da će početnici gubiti novac tokom prvih trejdova, jer njihovo ograničeno znanje, u kombinaciji sa složenošću samog tržišta, čini uspeh gotovo nemogućim. Glavna prednost ovog trgovačkog sektora je to što ne dozvoljava da izgubite više od onoga što ste investirali.

Takođe, prednost binarnih opcija je i to što vam omogućava da unapred izračunate vaš potencijalni profit. Vi treba samo da odlučite koliki iznos ćete uložiti, i koju strategiju ćete primeniti.

Najveće prednosti binarne trgovine su:

 • Manji rizik za gubitak novca, s obzirom da su 50-50 šanse mnogo veće u poređenju sa šansama za dobitak kod alternativnih vidova trgovine
 • Viši stepen povraćaja (u nekim slučajevima i do 85%)
 • Brže obrtne stope od klasičnih trgovinskih aktivnosti
 • Jednostavno računanje potencijalnog dobitka/gubitka, što omogućava da, u skladu sa tim saznanjem, prilagodite svoje buduće strategije
 • Jednostavnost; ne trebaju vam godine rada da biste razumeli tržište binarnih opcija.

Ako pričamo o nedostacima binarnih opcija, to su defintivno ograničeni dobici. To praktično znači da dobici strogo zavisi od količine novca koju uložite, i od određenog praga koji ne možete da premašite. Poređenja radi, kod forex trgovine (trgovina kursevima valuta) postoji mogućnost veće zarade, ali treba reći i da postoje veće šanse za gubitak novca.

Kako bismo se detaljnije bavili ovom temom, moramo da savladamo osnove binarnih opcija.

Ima nekoliko aspekata na koje treba da se fokusiramo:

 1. Razumevanje načina rada binarnih opcija
 2. Razumevanje i primena pravih strategija
 3. Kako napredovati u pravom smeru
 4. Postati profesionalac

Svaki vodič za početnike – za trgovinu binarnim opcijam – mora da obuhvati ove 4 tačke.

Razumevanje osnova binarnih opcija

Potrebno je da imate nekoliko stvari u vidu pre nego što počnete da trgujete na binarnom tržištu:

 • U slučaju gubitka, ostajete na nuli. To zapravo znači da ćete izgubiti samo ono što uložite, i ništa više od toga.
 • Nije potrebno dodatno znanje o procesu trgovanja
 • Imate mogućnost da odaberete samo dve opcije: UP i DOWN. Prvu opciju birate ukoliko mislite da će vrednost akcije od interesa porasti tokom definisanog vremenskog perioda, i obratno.
 • Vaša dobit će ostati ista, bez obzira koliko indikator skoči ili padne ispod navedenog parametra
 • Neki brokeri će vam omogućiti da koristite funkciju “ranog zatvaranja”, čime ćete minimizirati gubitke. Korisna opcija u slučaju nepredvidog kretanja cena akcija
 • Rizici/dobici su poznati pre samog trejda

Ove specifikacije su izuzetno korisne za pravilno razumevanje funkiconisanja binarnih opcija. One pomažu trgovcu da se fokusira na važne stvari prilikom trgovine.

Razumevanje i primena ispravnih strategija

U ovoj kategoriji imamo dva aspekta na koja treba da se fokusiramo: na najkorisnije savete kojih se treba pridržavati prilikom izrade strategije, i na usvajanje najboljih binarnih strategija za početnike.

1. Najkorisniji saveti prilikom izrade strategije

Kada pričamo o početnicima na binarnom tržištu, pričamo zapravo o tome da početnici treba da budu svesni svih sitnih detalja koji čine pobedničku dugoročnu strategiju.

Neki od saveta su:

– Držite se minimalnih rizika –Potrebno je da učinite sve što možete kako biste minimizirali šanse za gubitak (pogotovo ako ste početnik). Usvojite strategije sigurnog upravaljanja novcem, jer je to prvi korak ka znatnom povećanju vaših prihoda.

Pročitajte: Najbolje strategije za upravljanje novcem prlikom trgovanja binarnim opcijama

– Budite racionalni – Ukoliko niste previše sigurni da ćete napraviti uspešan trejd, bolje je da ne pravite nikakve poteze i da sačuvate novac.

– Vodite evidenciju – Trudite se da detaljno beležite sve vaše aktivnosti i poteze koje ste preduzeli na tržištu binarnih opcija. Na ovaj način moći ćete da saznate gde ste grešili, i da uvidite šta možete da poboljšate u vašem poslovanju.

– Primenite pravilo “3 gubitka” – Kada god se nađete u gubitničkom nizu (tri uzastopna neuspešna trejda), najbolji način da smanjite dalje gubitke je da prestanete sa aktivnostima na binarnom tržištu.

– Ostavite emocije po strani – U poslovnom svetu ne smete donositi odluke na emotivnoj bazi. Ne postoji ništa gore od odluka koje se zasnivaju na osećanju (obeshrabrenost, impulsivnost…).

2. Najbolje binarne strategije za početnike

Na samom početku vašeg delovanja kao trgovca, najverovatnije ćete se baviti najjednostavnijim načinom trgovine. Trgovaćete bez neke posebne strategije, a odluke ćete donositi samo na osnovu “osećaja” i puke sreće. Ali, ako želite da napredujete u ovom poslu, i da poboljšate vaše šanse za uspeh, onda treba usvojite pobedničku strategiju.

Postoje 3 glavne strategije koje možete koristiti:

– Strategija trenda – Ova strategija je jednostavna kao i sam proces predviđanja vrednosti akcije od interesa; može ići gore ili dole. Kretanje cene zavisi od više faktora, s obzirom da su tržišta međusobno isprepletena i zavisna (promena vrednosti jedne akcije možete uticati na vrednost neke druge akcije). Kada cena nafte poskupi, to automatski znači i povećanje cena sredstava i usluga koja zavise od nafte. Ovde na scenu nastupa predviđanje, tj. praćenje trenda kretanje cena.

– Strategija opsega – Opcije kao što su “put”, ili “one touch”, treba da koristite kada se vrednost neke akcije “zaglavi” unutar određenog opsega na duži vremenski period. Ove opcije vam donose mogućnost veće zarade u poređenju sa klasičnim Up/Down opcijama. Dakle, vi praktično treba da definišite opseg unutar koga će se kretati vrednost akcije tokom definisanog vremenskog perioda. Vrednost akcije može da fluktuira unutar datog opsega, ali ne sme da pređe njegove granice.

– Hedging strategija –Napredna strategija koja podrazumeva kupovinu 2 akcije, pri čemu za jednu akciju koristi “put” binarna opcija. Ona služi kao alternativa, u slučaju da prva opcija ne daje rezultate.

Ostale napredne strategije:

– Taktičko spašavanje – Ako vaš početni trejd krene u smeru koji nije povoljan za vas, možete da koristite CALL/PUT opcije kako biste sačuvali deo novca koji ste uložili.

– Dvostruka investicija –U stvari, to je taktika udvostručavanja vaše dobiti multipliciranjem vaše investicije faktorom 2 (kada se trejd odvija u pravom smeru).

Pročitajte: Pobednička strategija za početnike u binarnoj industriji – Šanse za dobitak i do 70%-80%

Vaša uspešnost u ovom poslu se definiše na osnovu brzine vašeg napretka.

Kako napredovati u pravom smeru

Početnici u ovom poslu moraju da imaju odgovarajući način razmišljanja i stav, ukoliko žele da dosegnu nivo profesionalca. Ukratko, treba da:

 • Stalno stičete znanja, i da stalno budete u toku sa najnovijim vestima i strategijama
 • Pratite svoj napredak
 • Stalno poboljšavate svoje pristupe
 • Naučite da se efikasno prilagođavate promenama na tržištu
 • Imate veru u sebe

Ako se držite ovih smernica, gotovo je sigurno da će postati veliki igrač u binarnoj industriji.

Status profesionalnog trgovca

Članci koji se bave temom istraživanja strategija za početnike su stvar prošlosti. Vi ste sada postali profesionalni trgovac binarnim opcijama. Ali, to ne znači da sada smete da se opustite.

Dobro je poznato da je tržište promenljivo i da se stalno razvija u novom smeru. Najbolji način da ostanete u igri je da ne dozvolite da vas novine na tržištu dočekaju nespremnog.

Teško je doći do statusa profesionalca, ali je još teže ostati tamo.

PREPORUČUJEMO

Subscribe
Notify of
guest

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x