Koliko novca treba da uložim kada trgujem binarnim opcijama

by Admin

Nedavno mi je neko poslao mejl u kome mi je postavio pitanje: “Zašto je dobro investirati male sume novca prilikom trejdovanja?” U početku sam oklevao da uopšte odgovorim, s obzirom da sam verovao da je ovo besmisleno pitanje.

Potom sam shvatio da ne bih smeo da budem arogantan, jer većina ljudi još uvek upoznaje i istražuje tržište trgovine binarnim opcijama. Dakle, shvatio sam da postoji veliki broj početnika u ovom poslu kojima neke stvari nisu očigledne (u poređenju sa iskusnim trgovcima binarnim opcijama).

Stoga sam odlučio da napišem ovaj članak, koji će detaljno pojasniti zašto se treba ogrančiti na ulaganje manjih suma novca prilikom trejdovanja.

Ova strategija je blisko povezana sa mojim opštim vodičem koji se bavi temom upravljanja novca prilikom trgovine binarnim opcijama.

Koliko novca treba uložiti prilikom trgovine binarnim opcijama?

Ovo je jedno od pitanja koje mi stalno postavljaju: “Ako binarne opcije predstavljaju mogućnost sigurne i pouzdane zarade, zašto onda ne bih uložio 500$ na svaki trejd, i zarađivao 20.000$ dnevno? Na kraju krajeva, što više novca uložim, to mi se više novca vraća, tj. veći je profit .”

Ako uložite svega 10$, najviše što možete da zaradite je 9$. Ekvivalentno, ako uložite 100$, onda možete maksimalno da zaradite 90$. Dakle, na prvi pogled izgleda da bi trebalo da ulažete veće svote novce prilikom trejdovanja.

Međutim, takav pogled na stvari ne uzima u obzir sledeće:

  1. Da ćete najverovatnije deponovati dozvoljeni minimum;
  2. Da ćete retko (ili nikad) imati procenat uspešnosti od 100%

Pobednički procenti i minimalni depoziti – igra brojeva

U nekoliko drugih članaka sam već objasnio pravila kojih treba da se pridržavate ukoliko želite da ostvarite procenat uspešnosti od 65% do 70%. Radi se o ovim brojkama, s obzirom da brokeri retko nude iznos isplate od 100%.

Recimo da vam je ponuđena stopa isplate od 80%. To praktično znači da ćete za svaki uspešan trejd od, na primer, 100$, imati 80$ profita. Sa druge strane, ako napravite loš trejd, vi ćete izgubiti svih 100$.

Prema tome, u proseku ćete morati da budete uspešni više od 50% vremena kako biste mogli da ostvarite profit.

Ovo znači da čak i ako ste uspešan trgovac, da ćete ponekad donosti neke pogrešne odluke i praviti greške. Ako imate procenat uspešnosti od najmanje 80%, to definitvno znači da ćete ostvariti profit; ali to takođe znači da je 20 od vaših 100 trejdova bilo neuspešno.

Naravno, ništa ne može da garantuje da će tih 20 neuspešnih trejdova ujedno biti i vaših 20 početnih trejdova.

Ovde dolazimo do pitanja o minimalnom depozitu.

Minimalne depozite i velike investicije ne treba mešati

Kao što smo već naglasili, čak i ako ste visoko rangiran i uspešan trgovac, i dalje ćete imati neuspešne trejdove s vremena na vreme. Vrlo lako može da se desi da ti neuspešni trejdovi ujedno budu i prvi.

Ako, na primer, odlučite da učestvujete sa minimalnim depozitom (od 200$ do 250$), rizikujete da izgubite sve nakon nekoliko neuspešnih predviđanja (pod uslovom da ulažete velike svote na svaki trejd).

Ako ste deponovali 200$, i onda odlučili da ulažete 100$ po trejdu, samo ste 2 koraka daleko od potpunog gubitka novca. Ako ste uložili 200$, a zatim ste odlučili da ulažete 50$ po trejdu, onda ste samo 4 koraka daleko od gubitka depozita.

Kao što sam već objasnio, čak i ako spadate u uspešne profesionale trgovce, morate povremeno da očekujete neuspeh. Niko ne može da garantuje da neuspešni trejdovi neće biti u grupi vaših početnih trejdova.

Dakle, kao što možete da vidite, ako imate minimalni depozit i velika ulaganja po trejdu, izuzetno ste blizu gubitku kompletnog novca (čak i ako ste uspešni u trgovini binarnim opcijama).

Stoga, uvek treba da se pridržavate sledećih pravila:

– Ulažite maksimalno 1/20 vašeg budžeta po trejdu

Na primer, ako ste deponovali 200$, moći ćete maksimalno da ulažete 10$ po trejdu.

To znači da ste 20 trejdova daleko od toga da izgubite kompletan novac (naravno, ako je svih 20 trejdova neuspešno).

Verovatnoća da ćete napraviti 20 uzastopnih neuspešnih trejdova je veoma mala. Ja bih se čak usudio da kažem da je to nemoguće, čak i ako trejdove pravite nasumično.

Ako pak koristite odgovarajuću strategiju, onda ćete nakon 20 trejdova ostvariti profit.

U slučaju da imate 2/4/6 neuspešnih početnih trejdova, i dalje imate šansu da nadoknadite sve gubitke, pa čak i da zaradite.

Ako krenete da ulažete 20$ po trejdu, samo ste 10 neuspešnih trejdova daleko od gubitka novca. Ako ulažete 50$ po trejdu, onda ste samo 4 koraka daleko da izgubite sve.

Dakle, imajte ovo na umu sledeći put kada trgujete binarnim opcijama. To je veoma jednostavno pravilo koje svako može da razume. Podelite vaš budžet sa brojem 20, i potom ćete saznati koliko novca vam je dozvoljeno da ulažete po trejdu.

Varijacije ovog pravila za veće sume novca

Gorenavedeno pravilo važi u slučaju da je vaš depozit između 200$ i 250$. U slučaju da imate mnogo manje novca na računu, treba da modifikujete ovo pravilo kako ne biste ulagali velike sume novca po trejdu.

Verujem da je ovo najbolji vodič za određivanje visine investicije:

Stanje računa: 200$ do 100$

Visina investicije: 1/20 vašeg budžete iliti 5%, što znači između 10$ i 5$

Stanje računa: 1000$ do 2500$

Visina investicije: 1/25 vašeg budžete iliti 4%, što znači između 40$ i 100$

Stanje računa: 2500$+

Visina investicije: 1/30 vašeg budžete iliti 3%, što znači 75$+

Takođe, trebalo bi da ograničite vaše investicije po trejdu na 200$. Dakle, čak i ako imate na računu, recimo, 20.000$, i dalje treba da se pridržavate ovog pravila.

Ovo su najbolja pravila i saveti koje možete da dobijete. Ja sam ih sâm otkrio kada sam se bavio trgovanjem binarnim opcijama. Ako se pridržavate ovih saveta i pravila, onda iskreno verujem da ne možete da bankrotirate.

Drugi deo članka je veoma važan u slučaju da raspolažete velikim budžetom. Ako imate, na primer, 20.000$ dolara na računu, možete veoma lako da se zanesete i da počnete da ulažete velike sume novca po trejdu. Postaćete veoma euforični i mislićete da vas ništa ne može zaustaviti.

Upravo iz tog razloga sam postavio pravilo koje kaže da ne treba ulagati više od 200$ po trejdu, bez obzira na visinu budžeta.

Ovo je jedino mesto gde možete naći ovakve savete…

Ako pročitate druge sajtove i forume koji se bave temom trgovanja binarnim opcijama, naći ćete članke koji tvrde potpuno suprotno od onoga što je ovde rečeno. To je zato što većina tih sajtova ne želi da vi zarađujete, već želi da sav vaš novac ostavite brokerima.

Zbog toga, tamo nećete nailaziti na savete koje će vam reći da ulažete manje sume novca po trejdu. Ulaganje manjih iznosa vam znatno povećava šanse za uspeh i zaradu (to eliminiše, ili u velikoj meri smanjuje, vaše šanse za bankrotiranje).

Ostali sajtovi i brokeri izbegavaju da pričaju o tome, jer žele da na kraju izgubite sve. Sa druge strane, ja želim da trgovci binarnim opcijama zarađuju, a ne da gube svoj novac. Zbog toga sam više nego srećan što sa vama mogu da podelim iskustva koja sam stekao trgujući binarnim opcijama.

To je bilo sve što se tiče ovog članka. Ako ste zainteresovani da saznate više o strategijama za trgovinu binarnim opcijama, slobodno pogledajte ostale članke i vodiče.

PREPORUČUJEMO

Subscribe
Notify of
guest

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x