Da li su binarne opcije legalne i u skladu sa zakonom

by Admin

Industrija binarnih opcija je nastala 2008. godine. Od tada se ova industrija značajno razvila. Jedna od prekretnica u industriji binarnih opcija je nastala kada su mnoge zemlje zvanično rešile da pravno regulišu trgovinu binarnim opcijama.

Pravna regulacija binarnih opcija je rezultirala stvaranjem pouzdanog poslovnog okruženja za sve trgovce. Zbog postojećih zakona koji regulišu tržište binarnih opcija, brokeri imaju obavezu da svojim klijentima nude sigurne, poštene i legitimne usluge. Ako kojim slučajem brokeri prekrše ove propise, onda će se suočiti sa ogromnim novčanim kaznama, a mogu čak i da ostanu bez licence.

U ovom članku ću detaljnije govoriti o pravnim aspektima binarne industrije. U nastavku ćete saznati zašto je tržište binarnih opcija pravno regulisano, i kako to utiče na vaša prava kao trgovca. Ako tražite brokera binarnih opcija koji podleže pravnoj regulativi, moj predlog je da korstite IQ Option. Više o ovoj kompaniji možete pročitati na ovom linku

Da li je tržište binarnih opcija pravno regulisano?

Tržište binarnih opcija je pravno regulisano u značajnom broju renomiranih zemalja. Treba naglasiti da ako binarne opcije nisu pravno regulisane u određenoj zemlji, to ih ne čini nezakonitim (ilegalnim). Odsustvo pravne regulative samo znači da je država ravnodušna prema ovoj temi.

Ali, kao što sam već rekao, binarna trgovina je legalna i pravno regulisana u brojnim državama širom sveta (SAD, V. Britanija, Kipar, Japan, Malta). Ove zemlje imaju posebne agencije koje nadgledaju tržište finansijske trgovine. (Izvor: Vikipedija)

Da bi brokeri mogli da posluju u ovim zemljama, moraju da podnesu zahtev za dobijanje licence. Licenca se dodeljuje samo potpuno legitimnim kompanijama koje isključivo nude sigurne i poštene usluge. Regulatorna državna tela su izuzetno stroga kada je u pitanju nadgledanje tržišta onlajn trgovine, s obzirom da država očekuje poreske prihode od ove delatnosti.

Šta je sa državama koje nisu pravno regulisale tržište binarnih opcija?

U većini zemalja na svetu binarno trgovanje nije pravno regulisano. Međutim, kao što je već napomenuto, to ne znači nužno da su binarne opcije nelegalne u tim zemljama. Binarne opcije su nezakonite samo ako postoji zakon koji to decidirano tvrdi. Ali, ako zemlje nemaju nikakav zakon koji se odnosi na binarno trgovanje, to znači da su binarne opcije de fakto legalne.

Na primer, zamislite da se bavite skupljanjem novčića. Kada sakupljate novčiće, vi se u osnovi bavite transakcijom stvarnog novca. Država u kojoj živite verovatno nema zakon koji kaže da je prikupljanje novčića legalno. Međutim, ako ne postoji zakon koji skupljanje novčića čini legalnim, to ne znači automatski da je ono nelegalno.

Ako se ne bavite nečim što je nezakonito (kao što je pranje novca), onda su vaše aktivnosti na tržištu binarnih opcija sasvim legalne. Nezakonito je samo ako postoji zakon u vašoj državi koji tvrdi da nije dozvoljeno trgovanje binarnim opcijama.

U ovom trenutku, po mojim saznanjima, ne postoji zemlja na planeti gde je binarno trgovanje nezakonito.

Pravna uredba nije sinonim za zakonitost. Nešto što nije pravno regulisano, i dalje može biti savršeno legalno (osim ako nije navedeno drugačije).

Ako binarna trgovina nije pravno regulisana u mojoj zemlji, kako da budem siguran da neću biti prevaren?

Treba da znate da niste u nepovoljnom položaju ukoliko živite u državi koja nije pravno regulisala pitanje binarne trgovine. Trgovici iz takvih zemalja moraju da se registruju kod brokera koji podležu pravnoj regulaciji, tj. kod brokera koji su dobili licencu od uglednih država kao štu Velika Britanija, SAD ili Kipar.

Licencirani brokeri su zakonom obavezni da tretiraju trgovce iz drugih zemalja isto kao i trgovce iz zemalja u kojoj su dobili dozvolu za trgovanje binarnim opcijama. U suštini, to znači da su klijenti koji žive u “neregulisanim državama” zaštićeni od zloupotreba na isti način kao i klijenti iz “regulisanih država”. Naravno, sve pod uslovom da su se klijenti registrovali kod licenciranog brokera.

Kao što je već objašnjeno, imperativ je da se registrujete kod brokera koji su licencirani u najmanje jednoj od navedenih uglednih država (čak i ako je to druga država od one u kojoj vi živite). Ako se pak registrujete kod nelicenciranih binarnih brokera, onda vas praktično ništa ne štiti od potencijalne prevare ili zloupotrebe. Preporučujemo vam da ostanete na sigurnoj strani.

Binarne opcije – Industrija koja je u porastu

Regulacija onlajn trgovine u osnovi znači da su mnoge uticajne zemlje (poput SAD i V. Britanije) prepoznale potencijal binarne industrije. To takođe znači da su državne vlade priznale binarnu industriju kao legitimnu mogućnost za poslovanje i investiranje.

Vlade pomenutih zemalja nikada ne bi legalizovale nesigurne poslovne modele, i nikada ne bi ponudile dozvole za pružanje finansijskih usluga lažnim brokerima. Ukratko, regulacija binarne industrije dokazuje da je trgovina binarnim opcijama legitiman oblik ulaganja novca.

Stručnjaci veruju da će u budućnosti pravno pitanje binarne trgovine biti regulisano i u mnogim drugim državama.

U suštini, postoje dva razloga zbog kojih se država odlučuje na pravnu regulaciju binarne industrije:

  1. Kako bi pružila sigurnost trgovcima;
  2. Kako bi oporezivala brokere koji se bavi binarnim opcijama.

Regulisanjem tržišta, država štiti svoje građane. To praktično znači da se građanima mogu ponuditi samo potpuno legitimne usluge licenciranih brokera. Ovo doprinosi razvoju budžeta države, i istovremeno sprečava da novac ilegalno izlazi iz zemlje.

Kada na snagu stupe takve pravne odredbe, jedino će legitimne kompanije moći da posluju binarnim opcijama. Kao što smo već rekli, države imaju interes da regulišu pitanje binarne industrije kako mi mogle da dodatnu prihoduju od poreza.

Licencirani brokeri binarnih opcija

Kao što kažem u svim mojim člancima, trgovci treba da se registruju samo kod licenciranih brokera. Samo takvi brokeri nude sigurne i poštene usluge. Nelicencirani brokeri nemaju licencu s razlogom. Oni su ili odbili licencu kao posledicu provere njihovog rada, ili nisu čak ni podneli zahtev za izdavanje dozvole za rad. Oni to rade kako bi i dalje poslovali “sa one strane” zakona.

Takođe, veoma je važno u kojoj zemlji je broker dobio licencu. U ovom trenutku, jedine ugledne države za izdavanje licence su: SAD, V. Britanija, Kipar, Malta, Japan i Južna Afrika.

Pročitajte: IQ Option, kompletan vodič korak po korak: registracija, verifikacija i korišćenje sajta

Posebno se čuvajte brokera koji su “dobili licencu” u nekim čudnim državama (npr. Britanska Devičanska ostrva). Za takve države je dobro poznate da predstavljaju poresku oazu za sve “sumnjive” kompanije i preduzeća širom sveta. Izbegavajte brokere koji posluju iz ovih zemalja po svaku cenu.

Licencirani brokeri štite trgovce iz svih zemalja

Kao što sam objasnio na početku, potpuno je sigurno trgovati u državi koja nije regulisala pitanje binarne industrije. Zapamtite, regulisano ne znači pravno. Nešto što nije regulisano može i dalje biti legalno, sem ako ne postoji zakon koji eksplicitno navodi da je nešto nelegalno.

Na primer, ako ste iz Nemačke, potpuno je legalno trgovati kod licenciranog binarnog brokera iz Velike Britanije ili Francuske. Isti zakoni koji štite trgovce u Ujedinjenom Kraljestvu i Francuskoj, štite i trgovce u Nemačkoj. Ovo, naravno, važi i za sve druge države.

Ako želite da saznate više o pravnim odredbama, bezbednosti trgovaca i procesu licenciranja, potražite dodatne članke na mom sajtu. Ako želite da postanete uspešan trgovac, pročitajte moje članke koji se bave strategijom poslovanja na binarnom tržištu. Ako želite da nađete najbolje licencirane brokere binarnih opcija, onda proverite spisak koji sam postavio na sajtu.

PREPORUČUJEMO

Subscribe
Notify of
guest

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x