Najbolje strategije za upravljanje novcem prlikom trgovanja binarnim opcijama

by Admin

Efikasna pobednička strategija za trgovanje binarnim opcijama podrazumeva i da upravljate novcem (budžetom) na pravi način. Ovo nije strategija koja će vam pomoći u predviđanju kretanja cena akcija. To je strategija koja će vam pomoći da racionalno upravljate vašim budžetom, a sve u cilju ostvarivanja željenog profita.

Većina klijenata koja se bavi trgovanjem binarnim opcijama zanemaruje strategiju upravljanja novcem. To je zato što oni veruju da je dovoljno da naprave uspešnu trgovinu – a da će sve ostalo doći samo od sebe. Međutim, ako niste dovoljno disciplinovani prilikom upravljanja vašim finansijama, postoji velika mogućnost da ćete zapravo izgubiti novac (umesto da ga zaradite).

Dobra strategija za upravljanje novcem u osnovi ima dva važna pravila:

  1. Prvo pravilo podrazumeva da ste uzeli u obzir rizike koji nastaju kao posledica vaših odluka;
  2. Drugo pravilo podrazumeva disciplinu.

Postoji veliki broj dostupnih strategija za upravljanje novcem prilikom trgovanja binarnim opcijama. U nastavku ćemo nabrojati većinu ovih strategija. Naravno, zavisno od vaših ambicija i ciljeva, vi ćete odlučiti koja strategija je vama najbliža.

Najefikasnije strategije upravljanja novcem

Pre svega, želeli bismo da naglasimo važnost discipline prilikom upravljanja novcem. Naravno, to je vaš novac i vi možete da učinite sa njim sve što želite. Međutim, ako ste zaista posvećeni zacrtanom cilju (zarada novca), onda ćete morati da se držite predloženih strategija doslovce.

U tekstu ispod smo pokušali da napravimo spisak najboljih strategija za upravljanje novcem prilikom trgovine binarnim opcijama. Mi vam nećemo reći koju strategiju da koristite. Nakon što pročitate sve navedene strategije, vi ćete izabrati strategiju koja vama najviše odgovara.

Navedene strategije se fokusiraju na uspostavljanje limita prilikom različitih minimalnih dobitaka, i na uspostavljanje limita prilikom gubitaka. Ideja je da jednom kada dostignete propisani limit, morate da prestane sa aktivnostima na tržištu, bez obzira koliko ste novca zaradili ili izgubili.

Broj dobitaka i broj gubitaka

Ovo je jedna od najčešćih strategija upravljanja novcem prilikom trgovanja binarnim opcijama. Ako koristite ovu strategiju, moraćete da postavite sebi dnevni limit po pitanju dobitaka i gubitaka. Kada dostignete propisani limit, odmah prestajete sa trgovanjem binarnim opcijama.

Na primer, možete da se ograničite na maksimalno 10 uspešnih trgovina dnevno. Jednom kada dosegnete ovaj broj, prestaćete sa aktivnostima na tržištu binarnih opcija. Razlog za postavljanje limita leži u činjenici da vrlo lako možete da postane “opijeni” uspehom i da postanete nepromišljeni prilikom novih trgovina.

Ovo je česta psihološka reakcija kod trgovaca binarnim opcijama, te stoga ne smete nikako da je zanemarujete.

Naravno, trebalo bi da postavite i limit po pitanju broja gubitaka. Na primer, ako ste danas napravili 10 loših trgovina, prestaćete sa daljim aktivnostima bez obzira na sve. Ako predložite samo broj maksimalnih dobitaka (bez ograničenja po pitanju broja gubitaka), može da se desi da napravite i 100 loših trgovina pre nego što ispunite kvotu od 10 uspešnih trgovina (ovakav primer je malo verovatan, i dat je samo kao ilustracija).

Na ovaj način, ako ste izgubili 10 puta u toku dana, prestaćete da trgujete bez obzira na sve. Ovo će vas sprečiti da donesete neke ishitrene odluke, tj. žargonski rečeno da se “vadite”. Ovo je takođe uobičajena psihološka reakcija kod trgovaca binarnim opcijama, i nemojte je zanemarivati.

Procenat gubitaka

Ovo je u osnovi isto kao i gore pomenuti primer, samo u procentima. Međutim, ova strategija upravljanja novcem je “popustljivija”. Ona vas ne ograničava na osnovu broja uspešnih/neuspešnih trgovina.

Umesto toga, ova strategija vas poziva da se odmah zaustavite u slučaju da određeni procenat vaših trgovina nije uspeo. Na primer, možete predložiti procenat od 20%. Ako ste uspešni, možete da dosegnete ovaj limit tek nakon 100 trgovina, ili da ga čak nikad i ne dosegnete. Međutim, možete da ostvarite taj procenat i nakon svega 10-ak trgovina (nakon čega bi trebalo da se zaustavite).

Zarađeni novac i izgubljeni novac

Ova strategija je vrlo slična sa prvom strategijom, s tim da se ovde ograničavate da ćete osvojiti maksimum X dolara, i da nećete izgubiti više od Y dolara dnevno. Jednom kada dosegnete jedan od ova dva limita, prestaćete sa daljim aktivnostima.

Na primer, možete da predložite da ćete osvojiti maksimalno 100$ na dan, i da nećete izgubiti više od 50$ na dan. Jednom kada dosegnete jedan od ova dva limita, odmah ćete prestati sa daljim aktivnostima.

Znamo da je veoma teško da se zaustavite kada krenete da gubite novac, ali molimo vas da ne gubite glavu u ovakvim situacijama. Možete samo da pogoršate situaciju jer ćete odluke donositi na emotivnoj bazi, a ne na osnovu zdravog razuma. Da biste trgovali binarnim opcijama morate da budete racionalni i objektivni.

Broj trgovanja

Ova strategija zahteva da prestanete sa daljim aktivnostima jednom kada dosegnete određeni broj trgovina (bez obzira da li su uspešne ili ne). Možete kombinovati ovu strategiju sa bilo kojom gore navedenom strategijom.

Procenat uspešnosti (winning ratio)

Poslednja strategija upravljanja novcem podrazumeva da pratite vaš procenat uspešnosti. Ako opadne ispod određenog nivoa (npr. 80%), treba da prestanete sa daljim aktivnostima na tržištu. Moraćete da računate vaš procenat uspešnosti nakon svake nove trgovine. To možete najlakše da postignete koristeći Excel.

Strategije nivoa rizika

Sada se verovatne pitate koji su najbolji procenti i pokazatelji u slučaju gore pomenutih strategija. Kao, na primer, koji je najbolji minimalni procenat uspešnosti (winning ratio). To sve zavisi od toga koliko ste spremni da rizikujete.

U nastavku ćemo utvrditi preporučene stope i procente za navedene strategije, uzimajući u obzir nivo rizika koji ste spremni da preduzmete.

Strategija niskog rizika

Strategija upravljanja novcem sa niskim rizikom je za sve one koji nisu spremni na potencijalno velike gubitke. To će naravno rezultirati manjim dobitkom, ali generalno i manjim izgledima za gubitkom.

Broj dobitaka & broj gubitaka

– Postavite limit na 10 uspešnih trgovina

– Postavite limit na 4 neuspešne trgovine

Procenat gubitaka

– Postavite limit na 8% gubitaka

Zarađeni novac & izgubljeni novac

– Postavite limit na 50$ profita

– Postavite limit na 25$ gubitka

Procenat uspešnosti

– Prestanite sa aktivnostima ako je procenat uspešnosti niži od 80%

Broj trgovina

– Zaustavite se nakon 10 trgovina

Strategija srednjeg rizika

Strategija upravljanja novcem sa srednjim rizikom je za sve one koji žele da zarade dodatni novac, ali još uvek nisu 100% sigurni da li su spremni da idu do kraja.

Broj dobitaka & broj gubitaka

– Postavite limit na 30 uspešnih trgovina

– Postavite limit na 10 neuspešnih trgovina

Procenat gubitaka

– Postavite limit na 15% gubitaka

Zarađeni novac & izgubljeni novac

– Postavite limit na 150$ profita

– Postavite limit na 50$ gubitka

Procenat uspešnosti

– Prestanite sa aktivnostima ako je procenat uspešnosti niži od 75%

Broj trgovanja

– Zaustavite se nakon 50 trgovina

Strategija visokog rizika

Strategija visokog rizika je za sve one koji se ne plaše gubitka velike suma novca, jer znaju da postoji mogućnost ogromne zarade. Ova strategija se preporučuje samo ekspertima.

U ovom slučaju dozvolićemo malo veću fleksibilnost, pa ćemo definisati limite sa većom slobodom (odnosi se na znak “+”).

Broj dobitaka & broj gubitaka

– Postavite limit na 100+ uspešnih trgovina

– Postavite limit na 30 neuspešnih trgovina

Procenat gubitaka

– Postavite limit na 25% gubitaka

Zarađeni novac & izgubljeni novac

– S obzirom da ste eskpert, za vas ne postoji granica kada je u pitanju zarađeni novac

– Ipak, prestanite ako izgubite više od 100$

Procenat uspešnosti

– Prestanite sa aktivnostima ako je procenat uspešnosti niži od 65%

Broj trgovanja

– Možete da napravite onoliko trgovina koliko vi želite. Međutim, u ovom slučaju odaberite jedan od gore pomenutih limita.

Opšti saveti i smernice

Postoje neki opšti saveti i smernice kojih se treba pridržavati kada se radi o upravljanju novcem. Prvi savet je da možete da koristite različite brojeve i procente od onih koji su navedeni (ali ipak približno u opsegu).

U slučaju da ste početnik, trebali biste da se pridržavate ograničenja strategije niskog rizika. Kasnije, kada steknete određeno iskustvo, možete da izvršiti blagu korekciju gore navedenih ograničenja.

Međutim, bez obzira na to koje vrste ograničenja koristite, UVEK morate biti disciplinovani. Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje treba da imate u vidu.

Evo još jednog predloga: možete da kombinujete dva (ili više) gore navedenih ograničenja. Na primer, možete da se ograničite da ne izgubite više od 10 trgovina dnevno i da ne napravite više od 50 trgovina dnevno.

Pravilo, u ovom slučaju, je da treba prestati kada je ispunjen jedan od ovih uslova. Na primer, ako ste imali 10 loših trgovina, od ukupno 20 trgovina, trebalo bi da se zaustavite, bez obzira što ste postavili pravilo da napravite ukupno 50 trgovina.

Ovo bi bilo praktično sve što smo želeli da vam prenesemo u ovom članku. Zapamtite, odgovarajuća strategija upravljana novcem – prilikom trgovine binarnim opcijama – je od suštinskog značaja za ostvarivanje uspeha.

Ako želite da saznate više o tome kako da budete uspešni u trgovanju binarnim opcijama, slobodno pogledajte naše ostale članke. I kao što uvek kažemo: uspešno trgovanje binarnim opcijam ne zavisi od sreće, zavisi od posvećenosti i od discipline.

Ove strategije možete primeniti kod bilo kojeg brokera binarnih opcija. Savet je da uvek izaberete legitimne i ugledne brokere kao što je IQ Option.

PREPORUČUJEMO

Subscribe
Notify of
guest

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x